Alla ♥- dag

Jag är väl knappast den enda idag som gör ett inlägg om alla hjärtans dag. Vet ni varför?
Var det en fruktbarhetsrit för att fira in våren som kyrkan ville få bort genom att ersätta det med ett helgon för samma dag? Det vore väl inte första gången i så fall..
De flesta skulle nog svara att alla hjärtans dag firas till minne av Sankt Valentin. Men vem är Sankt Valentin egentligen? Det är inte världens lättaste att bli helgonförklarad direkt. Ett av kriterierna är att man har dött en martyrdöd. Det innebär att man fått offra sitt liv för sin tro.
Här kommer en liten funderare åt er! Kring 200- och 300-talet, som Saknt Valentin (eller Valentinus som man hette på den tiden) sägs ha levt, finns det flera med just namnet Valentinus som dött en martyrdöd.
Den mest kända Valentinus är en kristen som vigde unga par under 200-talet. Detta var något som kejsaren hade förbjudit. Han vägrade avsäga sig sin tro och fick då möta sin död. Kan låta väldigt grymt tycker jag.
Då ska ni få en liten detalj till om denne man, ni känner säkert igen historien. Valentinus mötte under sin tid i fängelset den blinda dottern till fångvaktaren. Valentinus hjälpte henne att få tillbaka synen.
Kopplingen till romantik sägs ha kommit till kring medeltiden i Frankrike och England, när man trodde att fåglarna sökte och fann en partner i mitten av februari. Detta snappades upp av pojkar och flickor.
Oavsett vilket ursprung alla hjärtans dag har, så är det idag en hyllning till kärleken. En dag att fira kärleken, vare sig man är själv eller har en partner. Hur man väljer att fira är upp till var och en. Jag tänker fira tillsammans med en brakmiddag med Martin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback